Reviews MDM makelaardij

7 Tips hoe je moet onderhandelen bij aankoop

Misschien ben je nog aan het dagdromen over een andere woning of ben je al concreet woningen aan het bezichtigingen. In beide situaties én in deze krappe woningmarkt is het handig om wat onderhandelingstechnieken achter de hand te hebben. Zo kun je als je eenmaal een bod uit wilt brengen snel schakelen met de verkopende partij.

slider

Ben je zelf niet zo’n ster in het onderhandelen (want ja, het is een kunst) schakel dan een MDM-makelaar in. Zie jij het wel zitten om zelf het onderhandelingsproces in te gaan? Hieronder een aantal tips.

1. Bereid je goed voor

Dit klinkt als een open deur, maar het is belangrijk om een aantal zaken de regelen voordat je gaat bieden op een woning. Allereerst moet je weten wat je maximale hypotheek is. Regel alvast de financiering. Hierdoor sta je tijdens de onderhandelingen steviger in je schoenen. Ook is het verstandig om van te voren te achterhalen wat de woning echt waard is.

2. Onderhandelen heeft sterk te maken met de gunfactor

De gunfactor is belangrijk als je iets voor elkaar wilt krijgen. Daarom is het belangrijk om vriendelijk te zijn tegen de verkopende partij. Als jij met hun op goede voet staat, zijn ze eerder geneigd om je tegemoet te komen. Zo verkopen bijvoorbeeld ouderen die ergens lang wonen en toch al winst maken, hun huis liever aan dat leuke, enthousiaste gezin die iets minder biedt.

3. Bespreek je openingsbod

Je openingsbod moet altijd lager zijn dat wat je maximaal voor het huis wilt betalen. Geef een aantal argumenten, door bijvoorbeeld je financiële situatie te benoemen, voordat je het openingsbod doorgeeft. Als je niet meer ruimte hebt om te onderhandelen, geef dan aan dat je openingsbod tevens je eindbod is.

4.Geef altijd door dat je meerdere huizen aan het bezichtigen bent

Hierdoor weet hij of zij dat je meerdere opties hebt.

5. Vraag om duidelijkheid

Weet steeds zeker waar je aan toe bent en wat er (tegen)geboden wordt. Stel vragen en zorg dat je een zwart op wit bevestiging hebt, zeker bij een tegenbod.

6. Onderhandel over meer dan alleen de prijs

Niet alleen de prijs speelt mee tijdens het onderhandelingsproces. Zo kun je ook onderhandelen over bijvoorbeeld: de opleveringstermijn, (on)roerende zaken, ontbindende voorwaarden en de minimale waarborgsom.

7. Bied nooit een rond bedrag

Een afwijkend bedrag bijvoorbeeld € 194.000 werkt beter in de onderhandelingen. Met deze tips ben jij beter voorbereid op het onderhandelingsproces. Vind je het toch wel spannend en doe je het liever niet zelf? MDM Makelaardij helpt je graag met het onderhandelingsproces. Dankzij onze ervaring en kennis van de omgeving kun je op ze vertrouwen om de beste prijs voor jou te onderhandelen.

Betrouwbaar, Betrokken, Bekwaam

Wilt u een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Neem dan contact op via 070-3240728 of volg de link naar het contactformulier.

Neem contact op